Hoe richt je een tuin in?

Het inrichten van een tuin lijkt op voorhand vaak makkelijker, dan dat dit in de praktijk blijkt te zijn. Welk tuinmeubilair past bij de meubels die je in huis gebruikt? Hoe kies je voor bijpassende tegels, welke je gebruikt bij de aanleg van het terras? Op welke plekken plaats je een border? Het zijn slechts voorbeelden van vragen waarover je na zou moeten denken bij het inrichten van een tuin. Het leuke van een nieuwe tuin ontwerpen is wel, dat je rekening kunt houden met de wensen van je gezinsleden. Je kinderen willen wellicht al tijden een eigen zandbak of een leuk speelhuis, terwijl je partner droomt van een romantische tuinbank naast de border die het meest rijkelijk bloeit in de zomermaanden. Een plek waar je de dag samen afsluit met een goed glas wijn en een hapje. Wat zijn jouw wensen voor de inrichting van de nieuwe tuin? In dit artikel helpen we je op weg.  

Inrichten van de tuin begint bij een inventarisatie van wensen 

Voordat je kunt beginnen aan het inrichten van de tuin, is het belangrijk om ieders wensen te inventariseren. Ga samen met je partner en kinderen om tafel, om te kijken aan welke eisen de tuin wat hen betreft moet voldoen. Naast een tuinbank wil je partner wellicht ook een eigen moestuin. Daar waar je kinderen naast een zandbak dromen van een (opblaasbaar) zwembad. Welk kind wil dat niet? Het is voor kinderen heel fijn, wanneer ze op warme zomerdagen een plek hebben om af te koelen. Daarbij zijn de meeste (opblaasbare) zwembaden groot genoeg om ook vriendjes en vriendinnen uit te nodigen. 

Maak een plattegrond van de tuin 

Op het moment dat alle wensen voor de tuin geïnventariseerd zijn, begint het uitwerken van de plattegrond. Zorg dat je de verschillende elementen, zoals het zwembad, de moestuin en de zandbak als eerste in de plattegrond intekent. De ruimte die overblijft kun je gebruiken voor een terras, een strak gazon en verschillende borders. Probeer de wensen van je gezinsleden op een speelse manier in het ontwerp te verwerken. Kies je voor strakke lijnen, of ga je juist voor ronde vormen in de tuin? De plattegrond vormt de basis voor de daadwerkelijke invulling van de tuin.  

Tip: denk bij het inrichten van de tuin na over geschikte plekken voor de verlichting. Waar zet je de led spots straks neer? Verlichting is onmisbaar voor de tuin; het maakt de tuin gezellig in de avond. 

 Denk na over de vulling van borders 

Nu je weet waar de borders komen, in de schaduw of bijvoorbeeld in de felle zon, is het zaak deze te vullen met verschillende soorten groen. Houd hierbij niet alleen rekening met de hoeveelheid zonlicht die de verschillende planten krijgen. Denk ook na over de periode waarin de diverse plantensoorten bloeien. Je wilt voorkomen dat de borders alleen in de zomermaanden in bloei staan. Het is verstandig te kiezen voor wintergroene planten. Voordeel daarvan is logischerwijs dat de tuin ook in de wintermaanden voldoende kleur heeft. Je wilt er het hele jaar door van kunnen genieten! 

Free Gazebo Tegen Bomen Stock Photo