Je woning ruimtelijk indelen, gebruik deze tips!

Het indelen van je woning kan een lastige klus zijn. Het is belangrijk dat de ruimte praktisch en functioneel wordt ingericht, maar het moet er ook nog eens mooi uitzien. Daarnaast wil je natuurlijk dat de ruimte ruimtelijk aanvoelt, zodat je je er prettig in kunt bewegen. In deze blog geven wij je tips om je woning ruimtelijk in te delen.

Maak gebruik van licht

Licht is een belangrijk element bij het creëren van een ruimtelijk gevoel. Zorg ervoor dat er voldoende natuurlijk licht binnenkomt door bijvoorbeeld grote ramen of openslaande deuren te plaatsen. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van kunstmatige verlichting om donkere hoeken te verlichten. Kies hierbij voor lampen die het licht naar boven of naar beneden richten, dit zorgt voor een ruimtelijker gevoel.

Kies voor lichte kleuren

Lichte kleuren reflecteren het licht en zorgen ervoor dat een ruimte groter lijkt. Kies daarom voor lichte kleuren op de muren, plafonds en vloeren. Dit betekent niet dat je helemaal geen kleur kunt gebruiken, maar beperk dit tot bijvoorbeeld accessoires en meubels.

Plaats grote meubels tegen de wand

Grote meubels nemen veel ruimte in beslag en kunnen een ruimte snel vol laten lijken. Plaats daarom grote meubels zoals banken, kasten en bedden tegen de wand. Hierdoor ontstaat er meer loopruimte en lijkt de ruimte groter. Ook kan je de wand gebruiken voor decoraties bijvoorbeeld. Gebruik hiervoor een wandplank met mooie stalen plankdragers. Zo maak je optimaal gebruik van je ruimte zonder de ruimte al te vol te maken. 

Maak gebruik van spiegels

Spiegels zijn een handige truc om een ruimte groter te laten lijken. Ze reflecteren het licht en geven daardoor een ruimtelijk gevoel. Plaats bijvoorbeeld een grote spiegel tegenover een raam, zo wordt het licht weerkaatst en lijkt de ruimte groter.

Kies voor multifunctionele meubels

Multifunctionele meubels zijn ideaal voor kleine ruimtes. Een bank met opbergruimte, een bed met lades of een salontafel met extra opbergruimte zijn voorbeelden van meubels die meerdere functies hebben. Hierdoor bespaar je ruimte en oogt de ruimte ruimtelijker.

Maak gebruik van open kasten

Open kasten zijn niet alleen praktisch, ze geven ook een ruimtelijk gevoel. Doordat je door de kast heen kunt kijken, lijkt de ruimte groter. Plaats bijvoorbeeld een open kast in de woonkamer om boeken, planten en accessoires in te plaatsen.

Creëer optische diepte

Door optische diepte te creëren lijkt een ruimte groter. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kleed neer te leggen dat vanuit de ene hoek naar de andere hoek loopt. Hierdoor ontstaat er een diepte-effect en lijkt de ruimte groter.

Houd de ruimte opgeruimd

Een opgeruimde ruimte oogt ruimtelijker dan een rommelige ruimte. Zorg er daarom voor dat je spullen opbergt en dat er niet te veel accessoires in de ruimte staan. Een minimalistische inrichting zorgt voor rust en ruimte.