Maak wat moois van je kelder

Heeft jouw woning een kelder? Dan kun je daar zeker wat moois van maken. Wat dacht je van een wijnkelder of een grote voorraadruimte. Ook is het mogelijk om de ruimte om te toveren tot sport kelder of misschien wel een heuse man cave. Genoeg ideeën, maar hoe pak je dit nu eigenlijk aan? Vaak is de kelder te vochtig of is de staat ervan niet in die aard om hem als volwaardige ruimte te gebruiken. Tijd om hem op te knappen dus.

Vocht bestrijden

Om het vocht in je kelder te bestrijden, is het verstandig de kelder waterdicht te maken. De kelder waterdicht maken kan vanaf de buitenzijde, maar ook van binnenuit. Hoewel het afdichten vanaf de buitenzijde vaak het meest effectief is, is dit ook het meest complex. Het is raadzaam om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. De kelder van binnenuit afdichten is een ander verhaal. Dat kun je namelijk prima zelf doen met de juiste producten. Wanneer je begint met het afdichten, is het belangrijk om de actief stromende lekkages eerst te repareren. Daarna kun je aan de slag met het gronderen, egaliseren, afdichten en afwerken.

Het ventileren van de kelder

Nadat je de vocht bestreden hebt in de kelder, dien je uiteraard ervoor te zorgen, dat de ruimte goed leefbaar wordt. Dat is mogelijk door de kelder goed te ventileren. Vuile lucht wordt dan afgevoerd en schone lucht komt naar binnen. Niet alleen zorgt dit voor een frisse lucht in je kelder, ook gaat het vocht- en schimmelvorming tegen. Goede ventilatie is mogelijk op verschillende manieren. Zo zou je een mechanisch ventilatiesysteem kunnen installeren. Verse buitenlucht wordt dan mechanisch aangevoerd. Je hebt zelfs systemen die direct de luchtvochtigheid meten en bijsturen met de ventilatie. Het is ook mogelijk om met een zogenaamd koekoek raam te zorgen voor natuurlijke ventilatie. Dit raam is een hoog raam waarbij aan de buitenzijde een stuk wordt uitgegraven. Je hebt geen vrij uitzicht, maar het zorgt wel voor frisse lucht en natuurlijke lichtinval. 

Isoleren voor een leefbaar klimaat

Het is ook erg verstandig om de kelder te isoleren. Hiermee houd je de warmte in de kelder langer vast en bespaar je op energiekosten. Isolatie kan op twee manieren. Je kunt bijvoorbeeld de muren isoleren met behulp van een voorzetwand, waarbij het isolatiemateriaal tussen de voorzetwand en de buitenmuur wordt aangebracht. Ook kun je het plafond isoleren. Plafondisolatie zorgt er ook voor dat je geen last hebt van bovengrondse geluiden. Daarnaast houdt ook de bovenverdieping de warmte beter vast. 

Klaar voor gebruik

Na het doorlopen van deze drie stappen, is je kelder klaar om ingericht te worden. Een mooie vloer erin, de muren netjes afwerken en inrichten maar. Ga jij straks sporten in de kelder of wordt jouw kelder een opslagruimte voor wijn of andere levensmiddelen?